Försvara rätten till anonymitet!

Nu tornar hoten mot den personliga integriteten och de mänskliga friheterna upp sig igen. Björn Elmbrandt fredagskrönika i Studio Ett (SR P1) var ett distinkt stridsrop mot hela den armé av övervakning, kontroll och avlyssning som den nya regeringen övertagit befälet över från den förra.

Säkerhetstjänstkommissionen visade 2002 på ett övertygande och överväldigande sätt vad som händer när staten tillåter säkerhetstjänsten att själv avgöra vad och hur man sköter övervakningen. Med dagens nya teknik är den absoluta kontrollen mycket, mycket nära. Låt oss här konstruktivt resonera om hur vi kan möta det här hotet – kom med förslag!

/VS

Intressant?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

3 kommentarer »

  1. Charlotte said

    Det är ingen lösning på hotet, men opinionsbildning i frågan verkar vara av nöden eftersom det verkar finns en stark beredskap att göra avkall på personlig integritet i ”trygghetssyfte”. Hur hävdar man vikten av rätten till anonymitet i ett samhälle där Big Brother gått från att vara ett hot till att bli underhållning? Där internet ibland funkar som ett forum där man tror sig vara befriad från kravet att respektera andras gränser, och där e-post betraktas som allmän egendom?

  2. Opinionsbildning i denna fråga är ytterst svår – folk man pratar med säger ”jo, det är ju inte bra” och rycker på axlarna. Eller än värre tycker att övervakning är jättebra (runt 80 procent faktiskt) eftersom man kan undanröja hotet från ”terrorismen” då. Gud hjälpe. Jag känner en vanmakt, som när man ropar i en öken. Inte ens ett eko!

  3. jimpan said

    Jag hoppas att den här bloggen ska kunna hysa diskussionen åtminstone, men det räcker inte så långt. Jag har inga svar.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: