Om Marie Hessle

Den eminenta tidskriften Socialpolitik intervjuade Marie Hessle när hon blev utnämnd för två år sedan. Utnämningen handlade om att utreda varför ett antal barn till asylsökande hamnat i ett apatiskt tillstånd.

Resultatet var häpnadsväckande och mycket oroande. Detta för att den person som skulle utreda frågan var så cynisk och fördomsfull mot företeelsen, och att hon så fritt spekulerade om grova gissningar och vandringssägner i ett ärende som hon skulle börja utreda:

Föräldrar mals ner psykologiskt och gör sig delvis skyldiga till att barnen blir martyrer…: ”se på mitt barn!”… ”skriv om det!”, säger Marie Hessle som menar att barnpsykologin har blivit en slutstation för de fall som fått avslag och inte kan acceptera detta. Hon säger att ur ett barnpsykologiskt perspektiv finns det i flyktingfamiljen ingen vilja att hjälpa barnen, för då får de ju inte asyl.

Hela artikeln finns att läsa i Socialpolitikens arkiv (obs att man kan logga in som gäst).
Har du inte hunnit läsa Gellert Tamas artikelserie i DN i veckan kan du hitta dem på DN.se (Jag förstår inte varför artikeln publiceras i kulturdelen?! Vad har denna fråga med kultur att göra? Någon som har en vettig förklaring för det?)

God jul och gott mänskligt och solidariskt nytt år!

/Masoud

Intressant?
Andra bloggar om: , , ,

Annonser

4 kommentarer »

 1. charlotte said

  Det är ju väldigt ofta så att politisk debatt och samhällsanalys, ibland djuplodande reportageserier som Zarembas t ex, publiceras på kultursidorna. En tveeggad tradition. Kultur handlar förstås inte bara om konstkultur; tar man bort de här inslagen på kultursidorna resulterar det dessutom bara i att samhällsdebatten snörps ihop såvida man inte aktivt inför någon ny arena för detta i tidningarna. Samtidigt är det förstås ett problem att viss samhällsanalys förvisas till ”kulturreservatet” (ett område jag tror tas för lite på allvar eftersom de som vistas där betraktas som nån slags ‘rödvinsvänster’).

 2. Masoud said

  Tack för den fina förklaringen!
  God fortsättning alla och gott busy nytt år! 😉

 3. sidekickwww.sharazad.blogg.se said

  Det är ju fantastiskt hur hon nu påstår att det är omgivningen som ”förfalskat” hennes ”forskningsresultat” när det som du visar är så uppenbart att det är precis vad hon gjort och ingen missuppfattning, att hon har misstänkliggjort föräldrarna till de apatiska barnen.

 4. Heiti Ernits said

  Du svarade själv på frågan; allt som är solidariskt och mäskligt publiceras på kultursidorna =)

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: